Dofinansowanie posiłków – jakie korzyści dla pracodawcy i pracownika?

Jaki jest skuteczny sposób na utrzymanie w firmie wartościowych pracowników oraz dotarcie do utalentowanych kandydatów? Pierwsze, co przychodzi na myśl, to oczywiście atrakcyjne wynagrodzenie. Oprócz tego coraz częściej liczy się także dopasowany pakiet świadczeń pozapłacowych. Pożądanym benefitem jest dzisiaj dofinansowanie posiłków, zwłaszcza takie w postaci nowoczesnej karty lunchowej. Już teraz sprawdź, jakie atuty tego rozwiązania dostrzegają pracodawcy oraz pracownicy. Lista najczęściej wymienianych korzyści jest naprawdę imponująca!

Dlaczego warto zainwestować w kartę lunchową? Zalety z punktu widzenia pracodawcy

Jest wiele pomysłów na oryginalne świadczenia dodatkowe dla pracowników – karta żywieniowa Sodexo to jedna z najciekawszych opcji. Istnieje co najmniej kilka powodów, dla których pracodawcy decydują się na wybór właśnie tego benefitu. Oto one:

  • zaspokajanie rzeczywistych potrzeb pracowników,
  • zwiększenie efektywności zespołu,
  • optymalizacja firmowego budżetu,
  • wyróżnienie się na tle konkurencji,
  • nieskomplikowany proces wdrożenia tego świadczenia pozapłacowego,
  • łatwość zamówienia karty (można dokonać tego online),
  • integracja zespołu przy wspólnym posiłku,
  • możliwość wielokrotnego doładowywania przez pracodawcę raz wydanej karty na dowolne kwoty,
  • budowanie pozytywnego wizerunku organizacji,
  • opcja personalizacji wyglądu karty.

Mocne strony kart żywieniowych – poznaj perspektywę pracownika

Jakie czynniki sprawiają, że karta lunchowa przypada do gustu członkom kadry pracowniczej? Co sprawia, że to udogodnienie cieszy się tak dużą popularnością? Dla pracowników kluczowe znaczenie ma:

  • oszczędność czasu związana z brakiem konieczności samodzielnego przygotowywania posiłków do pracy,
  • oszczędność pieniędzy, ponieważ zgromadzone na karcie środki to ważne wsparcie dla domowego budżetu,
  • dająca swobodę wyboru szeroka sieć punktów akceptujących ten środek płatniczy,
  • możliwość zjedzenia w godzinach pracy pożywnego dania, dodającego energii do działania,
  • łatwość samodzielnego zarządzania kartą lunchową (weryfikacja salda, zmiana PIN, czy blokowanie i zastrzeganie) – dokonuje się tego za pomocą prostej w obsłudze mobilnej aplikacji,
  • dostęp do specjalnych promocji przygotowanych specjalnie dla użytkowników Karty Lunch Pass od Sodexo,
  • wsparcie przy budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Benefit żywieniowy jako źródło obopólnych korzyści – podsumowanie

W większości firm darmowa kawa, herbata, czy drobne przekąski dla pracowników, stanowią już standard. Dlatego wielu pracodawców decyduje się iść krok dalej i oferuje dofinansowanie posiłków zjadanych w czasie przerwy śniadaniowej. Sałatka? Kanapka? Pizza? Ryż z warzywami? A może makaron z sosem? Aby zaopatrzyć się w sycące danie, można skorzystać z oferty ulubionego lokalu gastronomicznego, dokonując płatności nowoczesną kartą lunchową. Ten dający swobodę wyboru bonus przypadnie do gustu wszystkim członkom zespołu, bez względu na zajmowane stanowisko, wiek, płeć, dietę, upodobania żywieniowe, czy ewentualne alergie pokarmowe. Warto w praktyce odkryć jego potencjał i dofinansować posiłki pracownicze właśnie z Kartą Lunch Pass od Sodexo!

Źródło zdjęć: freepik.com

Poprzedni artykułDlaczego ćwiczenia w grupie są przyjemniejsze niż trening w pojedynkę
Następny artykułGrzałki przemysłowe – szerokie zastosowanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj